Holešovské děti v pohybu cvičily na 1. ZŠ Holešov

11.03.2013 16:27

 

Proč v holešovských školkách a školách cvičíme ? Současná populace tloustne … a naše děti tloustnou společně s námi. V české zemi trpí obezitou polovina dospělých a 16 % dětí, což je 3x více nežli tomu bylo před patnácti lety. Až 80 % těchto dětí řeší problémy s nadváhou i v dospělosti. Proč tomu tak je, co se v jejich životě změnilo ?

Dnešní děti a mládež postrádají přirozenou pohybovou aktivitu a velmi málo sportují spontánně, pouze pro svou zábavu. Organizované sportování prostř. různých kroužků a oddílů je dnes výrazně zaměřeno na výkon, a proto méně zdatné děti tuto činnost rychle vzdávají, ztrácejí motivaci hýbat se a hledají si jiného koníčka, který od nich nevyžaduje překonávání překážek a nečiní jim žádné problémy – tuto činnost splňuje např. trávení času u počítače a komunikace na sociálních sítích, návštěvy obchodních center apod.

Jak na to ? V pátek 8. března byly k vidění v tělocvičně 1. Základní školy cvičící rozesmáté děti ze tří prvních tříd této školy – všichni žáčci absolvovali překážkovou dráhu, cvičení na žíněnkách a odrazová cvičení a odcházeli s pocitem, že všechna cvičení bez problémů úspěšně zvládli a pohybu si doslova “ užili “ …

Poprvé jako cvičitelé působila děvčata z pořádající ZŠ a své role se zhostila velmi dobře; za to jim patří poděkování stejně jako vedení školy, která vytváří pro realizaci pohybové projektu velmi dobré podmínky.

Hýbejte se – budete zdraví a spokojení !!!