Vystoupení poslance Josefa Smýkala ve sněmovně Parlamentu České republiky k valorizaci důchodů

18.05.2012 10:16

 

Vystoupení Josefa Smýkala k valorizaci důchodů dne 4.května 2012

 

Vážené kolegyně, vážení kolegové,

 

V jedné z her Divadla Járy Cimrmana se hovoří o pohádkách upravených tímto českým géniem. Jedna z nich se jmenuje “Jak chudák do ještě větší bídy přišel”. Obsah není bohužel znám. Na rozdíl od návrhu zákona, který dnes projednáváme. Ten znám je. Určitě by nebylo od věci, kdyby to byl zákon o tom, jak přivést chudáka, respektive důchodce do ještě větší bídy…..

 

Ale teď vážně - dovolte mi na margo projednávaného zákona jednu poznámku. Týká se postoje poslanecké vládní většiny, která, jak jsme si již ostatně zvykli, svými hlasy protlačí, cokoliv, co vláda žádá.

 

Nedovedu si představit, že vás z přehršle argumentů, analýz nic neoslovilo. Je nemožné, abyste nepostřehli kritiku projednávaného zákona. To prostě možné není. I ten nejzarytější poslanec bezvýhradně stranící této vládě nemohl neslyšet zdrcující a především pravdivou argumentaci a ve svém nitru si tak musel položit otázku, zda je správné pro takový zákon hlasovat.

 

Je nesporné, že se tento zákon významně dotkne života obyčejných lidí. Že budou ještě více ožebračeni. A hlavně těch, kteří se nemohou nebo nedokáží bránit. Prostě důchodců. A zase především jich se dotknou další a další škrty, které pan ministr financí naordinuje nám všem občanům. I to samozřejmě ještě více podváže výdaje, následovat budou tedy asi další škrty a tak dál, až nás všechny tato vláda uškrtí!

 

Jistě, většina z vás vlastnímu svědomí ulevuje obezličkou, že reformy je prostě nutné provést. Jsou nutné a měli bychom se na nich shodnout co nejrychleji. V širším slova smyslu. Jenže to bychom museli posuzovat všechny návrhy, a ne jen slepě papouškovat jednu jedinou předlohu!

Takto se prostě zákony, kolegyně a kolegové, které by měly ovlivňovat život jedné významné skupiny občanů, dle mého názoru přijímat nemohou.

Obracím se tedy na vás opět a apeluji na váš zdravý úsudek. Pokud vidíte, a říká vám to nejen opozice, že tento zákon je špatný a vyloženě škodlivý, nezvedejte pro něj ruku.